Autodude
Pohjoismaiden #1 Suurin Autonhoitokauppa

Tilaukset: 075 328 5820 (09-16)

Myymälä auki: Ma-Pe 9-20, La 10-16

Asuntoauton ja asuntovaunun hoito

Asuntovaunun ja asuntoauton pesu ja hoito

Monesti ajatellaan, että asuntoauton pesu ja hoito olisi hankalaa ja työlästä. Näin ei kuitenkaan tarvitse olla, vaan oikeilla aineilla, välineillä ja tekniikalla suurienkin pintojen pesu voi olla helppoa ja mukavaa. Periaatteessa asuntovaunun pesu ei eroa henkilöauton pesusta muuten kuin pinta-alansa puolesta. Perusperiaate pesuissa on täysin sama: annetaan aineiden tehdä työ, jolloin kovaa hankaamista ei tarvita. Lisäksi pintojen suojaaminen oikeilla ainella helpottaa niiden puhtaanapitoa tulevaisuudessa huomattavasti.

KUITENKIN, muutamilla vinkeillä ja oikeilla aineilla ja välineillä saadaan pesuista ja suojauksesta tehtyä mahdollisimman helppoa ja yksinkertaista, jolloin pesussa ei tarvitse hangata pintaa pilalle, eikä vahauskaan pistä hikoilemaan. Kokosimme tälle sivulle muutamat duden vinkit nimenomaan suurille pinnoille sekä asuntovaunujen ja -autojen erikoispintojen hoitoon.

Artikkelin sisältö

Pesu

Karkeasti voidaan sanoa, että karavaanikalusto kannattaa pestä perusteellisemmin keväällä (kauden alkaessa) ja syksyllä (säilöön vietäessä). Samalla myös pinnat kannattaa suojata kullekin pinnalle tarkoitetulla suoja-aineella, jotta perusteellisten pesujen välisen ajan puhtaanapito on mahdollisimman helppoa. Näin keväästä syksyyn (ja syksystä kevääseen) pärjätään miedommilla ja nopeammilla ylläpitopesuilla. Talvikäytössä olevilla ajoneuvoilla voi perusteellisen puhdistuksen tehdä myös talven aikana, tarpeen vaatiessa.

Alla kerättynä muutamat erityisesti asuntoauton ja -vaunun pesua helpottavat välineet, sekä opas ajoneuvon pesuun sekä perusteellisesti, että ylläpitopesuissa.

Välineet

Vaahdotin, eli Foam Lance on lähes pakollinen lisävaruste niin henkilöauton kuin suurempienkin kuljettimien pesuun. Se on painepesuriin liitettävä lisävaruste, joka vaahdottaa säiliössä olevan pesuaineen ja ampuu sen paineella ulos. Näin pesuaine saadaan levitettyä helposti todella suurillekin pinnoille. Lisäksi pesuaineen levittäminen vaahtona hidastaa sen valumista ja kuivumista, jolloin aineelle saadaan maksimaalinen vaikutusaika (ja tätä kautta maksimaalinen pesuteho), eikä aine kerkeä kuivumaan pintaan suuriakaan pintoja pestäessä. Lisäksi jotkin suojatuotteet voidaan levittää auton pinnalle vaahdottimella - HELPPOA!

Pesukinnas on erittäin hellävarainen, täysin naarmuttamaton pesuväline ulkopintojen pesuun. Toisin kuin perinteiset sienet ja harjat, se ei jätä hiekkaa ja muuta likaa pyörimään pesuvälineen ja maalipinnan väliin, vaan upottaa lian syvälle itseensä ja vapauttaa sen vasta kinnasta huuhdeltaessa pois. Kestävin ja turvallisin vaihtoehto on mikrokuituinen pesukinnas. Lisäksi kintaan sisään on helppo pujottaa lisävarsi, mikäli ajoneuvon yläreunaan ei yllä. Kintaan lisäksi kannattaa varata mukaan pieni harja ikkunoiden ja luukkujen reunoja, sekä ahtaiden kolojen puhdistusta varten. Tarvittaessa myös vanteille kannattaa varata oma, erillinen harja (ei samaa harjaa maalipinnalle ja vanteille!!), jolla saadaan vanteiden kolot puhdistettua. Myös jonkinlainen jakkara tai esim. pieni maalausteline helpottavat korkean ajoneuvon pesua merkittävästi!

Kuivaamiseen kannattaa varata imukykyinen kuivausliina (esim. KC:n Black Diamond), jolla suuretkin pinnat saadaan helposti kuivattua. Toinen vaihtoehto on nk. kuivauspuhallin, jonka etuna on se, että sillä myös luukkujen ja tiivisteiden välit sekä sellaiset paikat, joihin ei muutoin yllä, saadaan puhallettua nätisti kuivaksi. Duden suosituin kuivain on Tokya AD-42 TwinPower, jossa teho riittää suurillekin pinta-aloille.

Pesuaineet

Ylivoimaisesti eniten päänvaivaa, varsinkin asuntoautojen kohdalla, tuntuvat aiheuttavan hyönteisten irroittaminen. Pahimmillaan pidemmän lomareissun aikana hyönteiset saattavat paahtua pintaan kiinni useita viikkoja, ja monesti kotiin tultaessa ovat kiinnipalaneet hyönteiset jo todella tiukassa. Oikeilla, hyönteisten irroitukseen tarkoitetuilla aineilla nämä kuitenkin liukenevat nätisti irti. Valikoimamme suosituimmat hyönteistenpoistoaineet ovat CAR5:sen Insect Remover, ja Gyeonin Bug&Grim Remover.

Normaaliin päältäpesuun (esipesu ja kinnastus) voidaan käyttää täysin samoja aineita, kuin henkilöautoissakin. Perusteellisessa pesussa paras aine sekä esipesuun, että kinnastukseen on KC:n Total, joka poistaa pinttyneenkin lian ja vanhat vahajäämät. Ylläpitopesuissa esipesuun kannattaa käyttää KC:n Controlia, joka on aavistuksen miedompaa, eikä heikennä pinnoilla olevaa vahaa tai vastaavaa suoja-ainetta. Molemmat em. aineista on suunniteltu toimimaan vaahdottimen kanssa. Ylläpitopesuissa kinnaspesu kannattaa suorittaa nk. vahashampoolla, jolla pinnoilla olevan suoja-aineen kestoa voidaan pidentää. Valikoimamme suosituimmat "vahashampoot" ovat KC:n Ceramic ja Gyeonin Bathe+. Molemmat shampoot voidaan myös levittää vaahdottimen kautta, laimentamalla shampoota hieman vaahdottimen pulloon.

Perusteellista pesua suoritettaessa kannattaa pinnoilta kaiken "normaalin" lian lisäksi poistaa myös piki- ja rautajäämät, joita pinnoille kertyy tietyömailta, jarrupölystä jne.. Raudanpoistoon suosittelemme KC:n Iron Removeria, joka toimii samalla tehokkaana vanteiden puhdistuaineena. Pienpoistoaineeksi suosittelemme sitrusöljypohjaista ValetPron Citrus Tar & Glue Removeria. Pienpoistoainetta ei kannata päästää esim. pleksi-ikkunoille, eikä tarrapinnoille, sillä pienpoistoaineet irroittavat tehokkaasti myös tarrojen liimapinnan (HUOM! Kätevää, mikäli liimajäämistä halutaan päästä eroon).

Asuntoauton ja -vaunun pesuopas

 1. Sumuta hyönteistenpoistoaine vaikuttamaan keulaan, tuulilasille, peilien kuoriin ja kaikkiin muihin paikkoihin, joissa hyönteisjäämiä on. Anna aineen vaikuttaa 1-5 minuuttia, mutta älä päästä sitä kuivumaan. Samalla voidaan sumuttaa vannepesuaine myös vanteisiin, ja käydä ne kevyesti harjalla (tarvittaessa) läpi.
 2. Kun hyönteistenpoistoaine ja vannepesuaine on vaikuttanut, sumuta esipesuaine vaahdottimella (tai pumppupullolla) pintaan, hyönteistenpoistoaineen päälle. Näin pesuaineiden vaikutusaikaa saadaan pidennettyä ja pesutulosta parannettua entisestään. Anna esipesuaineen vaikuttaa 2-5 minuuttia, älä anna kuivua pintaan. Aineen vaikutettua huuhtele pinnat huolellisesti.
 3. Levitä joko sama esipesuaine (perusteellinen pesu) tai valittu shampoo vaahdottimella pintaan. Tämä helpottaa pesua mukavasti. Pese ulkopinnat kintaalla yhdensuuntaisin vedoin. Tarvittaessa asuntovaunu tai -auto kannattaa jakaa vaikka 2-4 osaan, jottei pesuaine kuivu pinnalle. Huuhtele kinnas välillä puhdasta vettä sisältävässä ämpärissä, jotta hiekka ja muu lika irtoaa ämpäriin eikä päädy takaisin maalipinnalle. Huuhtele huolellisesti.
 4. (Perusteellisessa puhdistuksessa suoritetaan seuraavaksi pien- ja raudanpoisto kunkin aineen ohjeita noudattaen. Pienpoistoainetta ei kannata sumuttaa tarroille eikä pleksi-ikkunoille tai muillekaan herkille pinnoille.) Pese pinta vielä kertaalleen esipesuaineella pien- ja raudanpoiston jälkeen, jotta kaikki ainejäämät saadaan poistettua.
 5. Lopuksi kuivaa ajoneuvo. Mikäli suoritettiin perusteellinen puhdistus, siirrytään seuraavaksi pintojen suojaukseen.

SUOJAUS

Eri pinnoille on saatavilla lukemattomasti erilaisia suoja-aineita, joista osa on erittäin helppoja käyttää ja osa taas työläämpiä. Toinen aine saattaa myös kestää murto-osan siitä, mitä toinen kestää pinnassa. Alla on listattuna muutamat duden kokemusiin perustuvat suoja-aineet erilaisille pinnoille. Valikoimastamme löytyy myös muutamia aineita, jotka sopivat käytännössä kaikille ulkopinnoille, ja joiden käyttäminen on pääsääntöisesti todella helppoa.

Ylivoimaisesti helpoin mahdollinen, ja duden suosikkikeino suojata asuntoauton tai -vaunun ulkopinnat on vaahdottimella levitettävä suoja-aine, KC:n QuickCoat. Se siis ammutaan vaahtona pintaan, annetaan hetki vaikuttaa ja huuhdellaan pois. Aine soveltuu käytännössä kaikille ajoneuvon ulkopinnoille: maalipinnalle, laseille, muoveille, pleksille, kumille jnejne. QuickCoat jättää jopa kahdeksi kuukaudeksi kiiltävän, vettä ja likaa hylkivän pinnan, joka sekä näyttää hyvältä että helpottaa ajoneuvon puhtaanapitoa tulevissa pesuissa.

Toinen, lähes yhtä helppo keino ulkopintojen suojaukseen on Gyeonin Wetcoat, joka vaahdotuksen sijaan levitetään sumuttelemalla pintaan ja huuhdellaan pois. Myös WetCoat soveltuu käytännössä kaikille ulkopinnoille, ja kestoa sille luvataan n. 3 kuukautta. 

Maalipinta

Kuten mainittu, helpoin mahdollinen keino koko ulkopintojen suojaukseen on vaahdottimella levitettävä QuickCoat. Toki ulkopintojen materiaalit voidaan suojata myös erikseen. Yleensä erillisillä suoja-aineilla saavutetaan vielä hieman parempi kiilto, ja pidempi kesto nk. pikavahoihin verrattuna. Asuntoautojen ja -vaunujen maalipinnalle soveltuvat täysin samat vahat ja kestopinnoitteet, kuin henkilöauton pinnoillekin. Valikoimamme suosituimmat vahat ovat Soft99:n Fusso Coat sekä KC:n Endurance. Molemmat tarjoavat jopa vuoden keston, ja erittäin maukkaan kiillon ja hylkivyyden. Lisäksi vahat soveltuvat myös pleksi- tai lasi-ikkunoille (pl. tuulilasi).

Ikkunat

Asuntoautoista ja vaunuista löytyy yleensä kahdenlaisia ikkunoita: lasisia (esim. tuulilasi ja matkustamon sivulasit) sekä pleksisiä (asuntovaunuissa monesti kaikki ikkunat ovat pleksiä tmv. muovia). Muiden, kuin tuulilasin, suojaukseen soveltuu sama vaha, jota maalipinnan suojaukseen käytetään. Mikäli haetaan mahdollisimman kestävää ratkaisua, kannattaa katse siirtää nk. kestopinnoitteisiin. Kestopinnoitteita löytyy erikseen lasille ja muovi-ikkunoille, eikä niitä saa sekoittaa keskenään.

Valikoimamme suosituin lasipinnoite on Soft99:n Ultra Glaco. Kyseessä on erittäin helppokäyttöinen lasipinnoite. Vastaava, yhtä helppokäyttöinen pinnoite löytyy myös Gyeonilta, QuickView. Muovi-ikkunoille ei lasipinnoitetta saa laittaa, vaan pahimmassa tapauksessa tämä pilaa ikkunan. Sen sijaan muovi-ikkunoille löytyy oma, erittäin kestävä pinnoite: Soft99 Glaco Blave.

Muoviosat

Valikoimastamme löytyy todella laaja skaala erilaisia muovinhoitotuotteita. Kestävin ja suosituin vaihtoehto on ehdottomasti Gtechniqin C4-muovipinnoite, jolla ulkoiset muoviosat saadaan palautettua alkuperäiseen sävyynsä ja suojattua jopa 2 vuoden ajaksi. Muovipinnoitteet ovat helppokäyttöisiä, mutta mikäli samaa ainetta halutaan käyttää myös sisätiloihin, on King Carthurin New Car Feeling erinomainen vaihtoehto.

Kumiosat

Kumiosat, eli erilaiset kumilistat sekä renkaiden kumit kannattaa myös käsitellä haalistumisen estämiseksi ja kumin hyvänä pitämiseksi. Ehdottomasti valikoimamme paras kuminhoitoaine on Tuf Shinen setti, joka kestää helposti keväästä syksyyn.

Vaivatonta ostamista

Voit maksaa verkkomaksulla, MobilePayllä, yleisimmillä luottokorteilla tai laskulla. Yrityksille toimitamme myös laskulla. Toimituskulut ovat kirjeellä 2,95 € ja paketeilla alk. 5,49 €. Toimitamme paketteja myös suoraan kotiin ja työpaikalle!

1 - 2 päivän pikatoimitus

Vakituinen henkilökuntamme käsittelee tilauksia koko ajan. Ark. klo 13 mennessä jätetyt tilaukset lähtevät Turun varastoltamme yleensä jo samana päivänä ja vastaanotat tuotteesi 1-2 vrk kuluttua.

100% tyytyväisyystakuu

Tilaa nyt ja tutustu rauhassa kotona tai työpaikalla, aidossa käyttöympäristössä. Voit palauttaa tai vaihtaa ilmaiseksi ilman selittelyjä. Rahat takaisin -tyytyväisyystakuu on voimassa 30 päivää ostoksesta. Turvallista ja huoletonta ostamista parhaimmillaan!

AUTONHOITOTUOTTEIDEN ASIANTUNTIJA PALVELUKSESSASI

Autonhoitokemikaalit kehittyvät jatkuvasti - niin myös tuotevalikoimamme. Etsimme ja testaamme uusia autonhoitotuotteita jatkuvasti löytääksemme niistä parhaimmat asiakkaillemme. AUTODUDE-verkkokaupasta löydät aina markkinoiden parhaat autonhoitotuotteet edulliseen hintaan. Tervetuloa ostoksille AUTODUDE-verkkokauppaan!

AUTODUDE.FI TARJOAA

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmaisen 30 vrk palautusoikeuden
 • Turvalliset maksutavat
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Edulliset toimitukset alk. 5,49 €
 • Ilmaisen toimituksen yli 120€ tilauksiin
 • Huom! "Toimitus Valitsemaasi Noutopisteeseen (MH)"

VERKKOKAUPAN TAKANA

Handshake Finland Oy
Y: 2304112-0 alv. rek.
Alasintie 9, 90400 Oulu
Tilaukset 9-18: 075 328 5820

Yhteystiedot

AUTODUDE MYYMÄLÄ

Voit ostaa tuotteitamme myös Oulun Valostore-myymälästämme Alasintieltä. Sieltä voit myös noutaa tilaamasi tuotteet.

Katso lisätietoja

LIITY DUDEN TALLIIN JA HYÖDY!

Saat ilmoituksia merkittävistä uutuuksista, tuotteiden käyttövinkkejä, erikoistarjouksia ym. sähköpostiin parin viikon välein enimmäkseen kevät- ja kesäkaudella. Listalta voi erota koska vain.

Korkein luottoluokitus

Kauppalehden Menestyjä 2012-2022

Kaikki tarjoamamme Matkahuollon kuljetukset ovat hiilineutraaleja

Yrityksemme täyttää tilaajavastuulain edellyttämät velvoitteet (Vastuu Group)