Autodude
Pohjoismaiden #1 Suurin Autonhoitokauppa

Tilaukset: 075 328 5820 (09-16)

Myymälä auki: Ma-Pe 9-20, La 10-16

Ajovaloumpion vesihionta ja kiillotus

Ajovalojen umpiot kuluvat käytön myötä kiveniskuista, jatkuvasta hiekkapölystä, pesuista yms. jopa täysin harmaiksi, joka heikentää valotehoa merkittävästi ja aiheuttavat näin merkittävän turvallisuusriskin. Ovathan harmaantuneet ja naarmuiset umpiot toki myös kauneusvirhe muuten hyvin hoidetussa autossa. Uuden umpion hankkiminen toki ratkaisee tämän, mutta umpioiden hinnat tuppaavat olemaan suolaisia. Onneksi tähänkin on olemassa halvempi ratkaisu, umpion kiillotus.

Umpion pinnassa on tehtaan jäljiltä UV-suoja, joka estää umpion harmaantumisen auringon UV-säteilyn vaikutuksesta. Joissain umpioissa suoja on sekoitettu muoviin, ja toisissa se on ns. kalvona umpion pinnalla. Yleensä pelkällä koneellisella kiillotuksella ei tuota kalvoa poisteta, mutta mikäli pintaa joudutaan vesihiomaan, poistuu tuo kalvo lähes poikkeuksetta, ja tällöin on tärkeää muistaa kiillotuksen jälkeen suojata pinta, jottei UV-säteily harmaannuta pintaa. Mikäli UV-suoja on poistettu eikä pintaa suojata, se haalistuu auringonvalossa nopeasti uudelleen.

HUOM! UV-suojan poistaminen altistaa paljaan muovin mm. UV-säteilylle ja liuottimille. Jotkin muovilaadut saattavat vaurioitua tehokkaista liuottimista, kun suoja on poistettu, joten on erityisen tärkeää hionnan/kiillotuksen jälkeen enne uutta suojausta testata pinnoitteet ja pesuaineet pienelle alueelle, jotta varmistutaan, ettei aineet vaurioita pintaa.

Tässä duden ohjeet perusteelliseen kunnostukseen. Kannattaa myös huomioida että myös valmiilla ajovalojen kiillotussarjalla pystytään tuo haaleus poistamaan, mutta syvempien naarmujen poistoon vaaditaan jo kovemmat työkalut. Tavalliselle autotallipuunaajalle soveltuu erittäin hyvin esimerkiksi porakoneeseen kiinnitettävät hiomatyökalut ja kiillotusaine.

TUTUSTU VALMIISEEN KIILLOTUSSARJAAN
=>Mothers NuLens ajovalojen kiillotussetti<=

Yleensä toimenpiteisiin riittää seuraavat vaiheet:

 1. Arvio käsittelystä, riittääkö kiillotus vai pitääkö vesihioa
 2. Perusteellinen puhdistus
 3. Umpioin irroittaminen/lähialueen suojaaminen
 4. (vesihionta) Erittäin naarmuisille pinnoille
 5. Myllytys eli koneellinen kiillotus
 6. Puhdistus ja rasvanpoisto
 7. Suojaus

Tarkemmat ohjeet kaikkiin vaiheisiin löytyy tästä artikkelista. Kaikki vaiheet ovat yksinkertaisia, ja helppoja kun edetään hommassa rauhallisesti kohti maalia.

Tilannearvio vaadittavista toimenpiteistä

Yleensä umpioiden kirkkauden palauttamiseen on kaksi vaihtoehtoa, joko perinteinen myllytys taikka vesihionta ja myllytys. Kunto kannattaa arvioida ennen työstämiseen ryhtymistä. Mikäli Vesihiontaa ei tarvitse tehdä, käsittely on hyvin nopea ja helppo. Jos vesihionta joudutaan tekemään, se lisää työhön kuluvaa aikaa sekä vaatii hieman enemmän tarkkuutta. Molemmat työstämiset ovat kuitenkin erittäin helppoja ja yksinkertaisia kun tietää mitä on tekemässä.

1. Haalistunut ja pientä naarmua

Mikäli pinta on ainoastaan naarmuuntunut ja haalistunut ajan myötä saattaa pelkkä koneellinen kiillotus laikalla ja kiillotustahnalla riittää. Mikäli pinta on vain hieman haalistunut ja naarmuuntunut, se voidaan kiillottaa erittäin nopeasti ja vaivattomasti. Tähän pätee lähes samat ohjeet kuin maalipinnan myllytykseen.

2. Syviä kiveniskuja ja naarmuja

Mikäli umpion pinnassa on syvempiä kiveniskuja tai naarmuja, ei niitä pelkällä kiillottamisella saa pois. Tällöin syvät naarmut tulee ensin vesihioa pois, jonka jälkeen hiontajäljet poistetaan myllyttämällä. Yleisimmin käytetyt karkeudet vesihionnassa ovat esim. P1000-P2000-P3000, mutta joissain tapauksissa pinta vaatii myös karkeampaa paperia, jotta kaikki iskut ja naarmut saadaan poistettua. Hionta kannattaa tehdä vesihionnalla mahdollisimman hienoksi, jopa P4000 saakka, jotta kiillottaminen on mahdollisimman helppoa. Helpoin ja nopein tapa on käyttää hionnassa epäkeskokonetta, mutta mikäli sellaista ei käytössä ole, onnistuu hionta myös käsin. Valikoimastamme löytyy laadukkaat Mirkan Abralon hiontalaikat, ja noita voi käyttää myös käsin tämän tuen avulla.

Puhdistus

Työskentely aloitetaan puhdistamalla umpiot huolellisesti. Suositeltavaa on vähintään pestä umpiot liuotinpesulla, sekä poistaa niissä oleva pinttynyt lika pien- ja raudanpoistolla, sekä mahdollisuuksien mukaan savella. Tämän jälkeen joko suojataan ympäröivät pinnat (puskuri, konepellin reunat yms.) tai, mikäli mahdollista, kannattaa umpio irroittaa autosta ja työstää irtaallaan. Näin ei vahingossa, esim. laikan livetessä, vahingoiteta auton maalipintaa.

Myllytys eli koneellinen kiillotus - Haalistuneille umpioille

Myllytykseen, eli koneelliseen kiillotukseen, löytyy ohjeet täältä. Umpion kiillotus on sinänsä hyvin samanlaista kuin maalipinnankin kiillotus, ainoana erona se, että umpiota kiillotettaessa kannattaa pinnan lämpötilaa seurata tarkemmin. Hyvä nyrkkisääntö on, että jos paljaalla kämmenselällä testattuna pinta tuntuu kuumalta, kannattaa sen antaa hetki jäähtyä ennen kiillotuksen jatkamista. Muovi ei näet johda lämpöä yhtä tehokkaasti kuin metallipinta, eli lämpö ei jakaudu laajalle alueelle, vaan kertyy yhteen paikkaan, ja varomattomasti tehtynä saattaa pahimmillaan polttaa pinnan pilalle.

Vesihionta ja myllytys - Erittäin huonokuntoisille umpioille

Kun umpio on pesty ja suojattu/irroitettu, voidaan siirtyä hiontaan. Mikäli käytetään normaalia vesihiontapaperia, kannattaa paperit laittaa likoamaan lämpimään veteen vähintään 30 minuuttia ennen hionnan aloitusta. Näin paperi on tasaisen pehmeä, eikä aiheuta karkeuttaan syvempiä naarmuja. Pinta sumutetaan märäksi joko puhtaalla, lämpimällä vedellä tai laimealla vesi-shampoo -seoksella. Tämän jälkeen otetaan karkein paperi, esim. P1000, ja aletaan hioa pintaa tasaisesti. Käsin hiottaessa kannattaa yhdellä karkeudella hionta tehdä yhteen suuntaan, esim. ylös-alas -suunnassa. Seuraava karkeus tehdään päin vastoin. Näin näkee helposti, milloin edellisen karkeuden hiontanaarmut on poistettu.

Tärkeää on antaa paperin/laikan tehdä työ, eli sitä ei kannata painaa pintaa vasten, vaan ainoastaan liikuttaa pinnalla niin koneella kuin käsinkin työskenneltäessä. Näin ei aiheuteta syvempiä hiontanaarmuja, jotka ovat työläitä poistaa.

Koneella hiottaessa käytetään alhaisia nopeuksia, epäkeskolla yleensä nopeuksia 1 ja 2. Hiontaa jatketaan, kunnes pinta on kauttaaltaan tasaisen matta, ja kiveniskut ovat hävinneet näkyvistä. Välissä kannattaa pinta pyyhkäistä liinalla puhtaaksi hiontapölystä, ja samalla näkee kuivalta pinnalta, missä mennään. Kun umpio on märkä, ei siitä näe realistisesti, paljonko iskeymiä ja naarmuja on jäljellä, joten tarkastelu tehdään aina kuivalla pinnalla.

Kun haluttu tulos saavutetaan, siirryttään pykälää hienompaan karkeuteen, esim. P2000. Tällä hionta tapahtuu samalla tavoin, ilman painetta ja rauhassa, kunnes edellisen karkeuden naarmut on pinnasta poistettu. Näin jatketaan, kunnes koko umpio on hiottu hienoimmalla mahdollisella karkeudella, esim. P4000. Hionnan jälkeen umpio puhdistetaan hiontapölyn ja veden sekoituksesta ja kuivataan huolellisesti. Kannattaa antaa umpion kuivua esim. 10 minuuttia, jotta kaikki kosteus haihtuu pinnalta.

Kiillotus

Hiottu pinta on täynnä pienen pientä hiontanaarmua ja näyttää näin ollen matalta. Hiontanaarmut poistetaan koneellisella kiillotuksella. Tähän löytyvät ohjeet täältä. Hiontajälkien poistoon vaaditaan yleensä vähintäänkin keskileikkaava aine ja laikka, mutta kannattaa varustatutua myös leikkaavalla aineella ja laikalla, sillä yleensä ikinä tuo keskileikkaava yhdistelmä ei riitä. Kiillotuksessa on tärkeää muistaa seurata pinnan lämpötilaa, kuten aiemmin on kerrottu. Mikäli käytössäsi ei ole kiillotuskonetta, löytyy valikoimastamme myös porakoneeseen kiinnittyvä talla. Tuohon sopivat suoraan esim. Padboysin 4” laikat, ja näin kiillotus on huomattavasti helpompaa, kuin paljain käsin.

Umpioiden suojaus

Hiottu ja kiillotettu umpio tulee suojata auringon UV-säteilyltä ja lialta joko vahalla, pinnoitteella tai kalvolla. Lain mukaan kalvon asentaminen ei laillista ole, mutta kirkkaasta kalvosta ei yleisesti ottaen ole ongelmia aiheuttanut. Vahan kesto ei muoviumpioissa ole yhtä pitkä kuin maalipinnalla, mutta esim. 3-4 kertaa vuodessa kestävällä vahalla riittää. Umpion vahaus ja pinnoitus hoituu samalla tavoin kuin maalipinnankin. Pinnoitettaessa tulee pinnan olla 100% puhdas, eli normaali pesun lisäksi tulee pinta puhdistaa rasvasta yms. tähän tarkoitetulla aineella. Lisäksi pinnoitettaessa tulee tutustua huolellisesti kyseisen pinnoitteen levitykseen ja kuivumiseen.

Vaivatonta ostamista

Voit maksaa verkkomaksulla, MobilePayllä, yleisimmillä luottokorteilla tai laskulla. Yrityksille toimitamme myös laskulla. Toimituskulut ovat kirjeellä 2,95 € ja paketeilla alk. 5,49 €. Toimitamme paketteja myös suoraan kotiin ja työpaikalle!

1 - 2 päivän pikatoimitus

Vakituinen henkilökuntamme käsittelee tilauksia koko ajan. Ark. klo 13 mennessä jätetyt tilaukset lähtevät Turun varastoltamme yleensä jo samana päivänä ja vastaanotat tuotteesi 1-2 vrk kuluttua.

100% tyytyväisyystakuu

Tilaa nyt ja tutustu rauhassa kotona tai työpaikalla, aidossa käyttöympäristössä. Voit palauttaa tai vaihtaa ilmaiseksi ilman selittelyjä. Rahat takaisin -tyytyväisyystakuu on voimassa 30 päivää ostoksesta. Turvallista ja huoletonta ostamista parhaimmillaan!

AUTONHOITOTUOTTEIDEN ASIANTUNTIJA PALVELUKSESSASI

Autonhoitokemikaalit kehittyvät jatkuvasti - niin myös tuotevalikoimamme. Etsimme ja testaamme uusia autonhoitotuotteita jatkuvasti löytääksemme niistä parhaimmat asiakkaillemme. AUTODUDE-verkkokaupasta löydät aina markkinoiden parhaat autonhoitotuotteet edulliseen hintaan. Tervetuloa ostoksille AUTODUDE-verkkokauppaan!

AUTODUDE.FI TARJOAA

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmaisen 30 vrk palautusoikeuden
 • Turvalliset maksutavat
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Edulliset toimitukset alk. 5,49 €
 • Ilmaisen toimituksen yli 120€ tilauksiin
 • Huom! "Toimitus Valitsemaasi Noutopisteeseen (MH)"

VERKKOKAUPAN TAKANA

Handshake Finland Oy
Y: 2304112-0 alv. rek.
Alasintie 9, 90400 Oulu
Tilaukset 9-18: 075 328 5820

Yhteystiedot

AUTODUDE MYYMÄLÄ

Voit ostaa tuotteitamme myös Oulun Valostore-myymälästämme Alasintieltä. Sieltä voit myös noutaa tilaamasi tuotteet.

Katso lisätietoja

LIITY DUDEN TALLIIN JA HYÖDY!

Saat ilmoituksia merkittävistä uutuuksista, tuotteiden käyttövinkkejä, erikoistarjouksia ym. sähköpostiin parin viikon välein enimmäkseen kevät- ja kesäkaudella. Listalta voi erota koska vain.

Korkein luottoluokitus

Kauppalehden Menestyjä 2012-2022

Kaikki tarjoamamme Matkahuollon kuljetukset ovat hiilineutraaleja

Yrityksemme täyttää tilaajavastuulain edellyttämät velvoitteet (Vastuu Group)