Autodude
Pohjoismaiden #1 Suurin Autonhoitokauppa

Tilaukset: 075 328 5820 (09-16)

Myymälä auki: Ma-Pe 9-20, La 10-16

Autonpesun kustannukset - Käsinpesu ja konepesu

Konepesu halpa, käsinpesu kallis?

Nettikeskusteluissa nousee aika ajoin pinnalle autonpesun kustannukset, olipa kyseessä huoltamon koneellinen autonpesu taikka omalla pihalla suoritettava auton käsinpesu. Päätimme kirjoitella pienimuotoista laskelmaa, jossa on pyritty mahdollisimman realistisiin arvioihin niin konepesun kuin käsinpesunkin todellisista kustannuksissa.

Totta on, että käsinpesun aloittaminen saattaa vaikuttaa äkkiseltään kalliilta. Pitäisi olla pesuria, monenlaista purkkia ja välinettä joiden yhteenlasketut hinnat saattavat tavoitellusta laatutasosta riippuen liikkua jopa useissa sadoissa euroissa. Mutta minkälainen hintalappu pesukerralle muodostuukaan, kun asiaa tarkastellaan pidemmällä aikajänteellä?

Loppupäätelmät pähkinänkuoressa:

 • Käsinpesu on pitkällä aikavälillä merkittävästi konepesua halvampaa
 • Käsinpesu on huomattavasti hellävaraisempi maalipinnoille
 • Käsinpesulla saavutetaan poikkeuksetta puhtaampi lopputulos
 • Käsinpesu on myös oivallista hyötyliikuntaa :)

Konepesu huono, käsinpesu hyvä?

Ihan alkuun kuitenkin lyhesti, kumpi on suositeltavaa, konepesu vai käsinpesu?

No, konepesussahan auton saa nopeasti ja vaivattomasti puhtaaksi - tai ainakin lähes puhtaaksi. Konepesu on mainio vaihtoehto, jos maalipinnan kunnolla ei ole auton omistajalle/haltijalle isommin merkitystä. Auton arvossa huonokuntoinen maalipinta saattaa korostua loppujaan yllättävän paljonkin, mitä ei tässä laskelmassa kuitenkaan otettu huomioon. On täysin mahdollista aiheuttaa rumaa jälkeä myös käsin pestäessä, jos ei tiedä mitä tekee tai käyttää huonoja välineitä.

Käsinpesu on maalipinnalle huomattavasti turvallisempi, kun se tehdään oikein. Lisäksi moni autostaan huolta pitävä saa nautintoa oman kulkuneuvon puunaamisesta. Onhan käsinpesu myös mainiota hyötyliikuntaa, kaloreita palaa useampi sata jokaisella pesukerralla. Ainoana miinuksena käsinpesussa on oikeastaan ajanhukka verrattuna konepesuun. Mutta toisaalta, mikä sen mukavampaa kuin vapaapäivänä kauniissa kesäsäässä puunailla omaa silmäterää?

Konepesun kustannukset

Konepesun kertahinta ei päätä huimaa. Halvimmillaan konepesusta selviää reilulla kympillä. Käytimme laskelmissa kahta vaihtoehtoa, halpaa ja kallista. Mikäli odotetaan, että ajoneuvon haltija pesee auton vuodessa noin 12 kertaa, eli kerran kuukaudessa, selviää lystistä 180 eurolla. Jos taas valitaan pesuhinnastosta se parempi vaihtoehto, jolla saadaan autolle myös jonkinlainen vahapinta, kuluja kertyykin jopa 480 euroa vuodessa. Kustannuksia alkaakin konepesun suosijalle kertyä nopeasti. 180 eurolla kun saa komeastikin vuoden pesuaineet käsinpesuun ja lisäksi vielä puhtaan auton kunnollisella vahapinnalla.

Käsinpesun kustannukset

Auton käsinpesun kustannukset on huomattavasti haastavampaa laskea. Ihan perus ylläpitopesun kustannukset ovat joka tapauksessa todella alhaiset. Jos käytetään halvinta esipesuainetta ja hyvää perustason autoshampoota, pesun hinnaksi muodostuu noin 1,2 € / kerta (Valetpro Ph Neutral Snow Foam, 5000 ml ja Dodo Juice Born to Be Mild, 500 ml).

Mikäli käytetään yhtä markkinoiden parhaista esipesuaineista, King Carthur Control Snow Foamia, muodostuu pesukerran hinnaksi noin 1,7 € / kerta (KC Control, 5000 ml ja Dodo Juice BTBM, 500 ml). Hinnassa on huomioitu veden hinta: keskimäärin Suomessa vesikuutio kylmää vettä maksaa 4,48 €. Oletetaan että pesukertaan kuluu noin 50 litraa vettä, n. 10 litraa ämpäriin ja loput vaahdottamiseen sekä huuhteluun. 50 litraa vettä maksaa siis 0,23 euroa.

Voiko hintaero olla näin iso? On syytä pureutua asiaan hieman tarkemmin.

Jos autoa halutaan pestä ns. käsin, tarvitaan pesuun erinäisiä välineitä. Mitä välineitä sitä tarviikaan perus-pesuaineiden lisäksi? Vähintäänkin jonkinlainen vaahdotin/pesuaineen levitin esipesua varten (10-70 €), 2 x ämpärit ja hiekaneroittimet (20-40 €) ja pesukinnas (10-20 €). Tarvikkeita siis joutuu hankkimaan 40-130 € edestä, riippuen siitä haluaako käyttää hieman laadukkaampia, vaiko hinnat alkaen -malleja. Huomionarvoista toki on, että useimmat välineet, esim. vaahdottimen ja ämpärit joutuu ostamaan vain kerran.

Perustellisen pesun kulut

Jotta auto säilyy puhtaana, on ylläpitopesun ohella suoritettava pari kertaa vuodessa perusteellinen pesu ja vahaus. Mitä se sitten maksaa?

Perusteellisessa puhdistuksessa liuotinpesuaine 20% seoksella (n. 30 € / 5000 ml = n. 5 € / kerta), Raudanpoisto  (12,90€ / 500 ml = n. 3 € / kerta), ja pienpoisto (10,90€ / 500 ml = n. 2,5 € / kerta). Lisäksi vaha, esimerkiksi Collinite 476s (24,90€ / purkki) josta vahaa auton noin 25 kertaa, eli vahauksen kertahinnaksi jää noin 1€.

Perusteellisen puhdistuksen ja vahauksen kertakulut ovat siis noin 10 €. Suosittelemme tekemään perusteellisen puhdistuksen keväisin ja syksyihin eli 2 kertaa vuodessa, jotta vaha saadaan kestämään ympäri vuoden. Näin pesuteellisen käsittelyn kustannuksiksi muodostuu yhteensä 20 €.

Käsinpesun todelliset vuosikulut

Käsinpesun kustannukset siis muodostuvat kahdesta perusteellisesta pesusta ja vahauksesta, joiden kustannukset ovat 20 € vuodessa + ylläpitopesun kustannuksista, jonka kertahinnaksi muodostui 1,5-2 €. Mikäli vuoden aikana suoritetaan 2 perusteellista puhdistusta sekä 10 ylläpitopesua, eli yhteensä 12 pesua - kertyy näistä kustannuksia yhteensä 35 - 40 €.

Jos lukemaa verrataan konepesun hintaan, on säästö suorastaan HUIMA! Mikäli hintaan lisätään vielä välineet, kokonaishinnaksi muodostuu 80 - 170 € / vuosi. Toki ämpärit, kintaat ja vaahdottimet kestävät enemmän kuin vuoden, joten hinta myös laskee ajan mittaan.

LOPPUTULOS: KÄSINPESU VS. KONEPESU 100-1

Yhteenvetona voidaan todeta, että konepesussa 12 kertaa pesettäminen maksaa siis pesuohjelmasta riippuen n. 180 - 480 euroa. Käsin pestäessä, välineiden hankinnan jälkeen hinta asettuu samaiselle 12 kerralle noin 35 - 40 euroon. Tässä kohtaa on hyvä huomioida myös tosiseikka, että konepesussa auto ei tule koskaan niin puhtaaksi kuin käsin suoritettavassa perusteellisessa puhdistuksessa.

Konepesu 180 - 480 € / vuosi
Käsinpesu
35 - 40 € / vuosi

Aikaa ja vaivaa käsinpesu toki vaatii, kuten edellä todettiin, mutta oikeilla välineillä se auton käsinpesu on helppoa ja mukavaa, vaivatonta sekä ennenkaikkea HALPAA!

Aina toki jää jossiteltavaa. "Eihän tässä ole laskettu painepesurin hintaa, sähkön kulutusta, housujen pesuja, mikrokuituliinoja, oman työn kustannuksia jne jne". Mutta toisaalta, eipä tässä myöskään kiinnitetty sen kummemmin huomiota konepesun aiheuttamiin harmeihin, siis arvonalenemaan, pesunaarmuihin, polttoainekuluihin jne. Nämä tekijät meidän mielestä melko lailla kumoavat toisensa.

Jätä kommenttia alas, mitä mietä olet?

Vaivatonta ostamista

Voit maksaa verkkomaksulla, MobilePayllä, yleisimmillä luottokorteilla tai laskulla. Yrityksille toimitamme myös laskulla. Toimituskulut ovat kirjeellä 2,95 € ja paketeilla alk. 5,49 €. Toimitamme paketteja myös suoraan kotiin ja työpaikalle!

1 - 2 päivän pikatoimitus

Vakituinen henkilökuntamme käsittelee tilauksia koko ajan. Ark. klo 13 mennessä jätetyt tilaukset lähtevät Turun varastoltamme yleensä jo samana päivänä ja vastaanotat tuotteesi 1-2 vrk kuluttua.

100% tyytyväisyystakuu

Tilaa nyt ja tutustu rauhassa kotona tai työpaikalla, aidossa käyttöympäristössä. Voit palauttaa tai vaihtaa ilmaiseksi ilman selittelyjä. Rahat takaisin -tyytyväisyystakuu on voimassa 30 päivää ostoksesta. Turvallista ja huoletonta ostamista parhaimmillaan!

AUTONHOITOTUOTTEIDEN ASIANTUNTIJA PALVELUKSESSASI

Autonhoitokemikaalit kehittyvät jatkuvasti - niin myös tuotevalikoimamme. Etsimme ja testaamme uusia autonhoitotuotteita jatkuvasti löytääksemme niistä parhaimmat asiakkaillemme. AUTODUDE-verkkokaupasta löydät aina markkinoiden parhaat autonhoitotuotteet edulliseen hintaan. Tervetuloa ostoksille AUTODUDE-verkkokauppaan!

AUTODUDE.FI TARJOAA

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmaisen 30 vrk palautusoikeuden
 • Turvalliset maksutavat
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Edulliset toimitukset alk. 5,49 €
 • Ilmaisen toimituksen yli 120€ tilauksiin
 • Huom! "Toimitus Valitsemaasi Noutopisteeseen (MH)"

VERKKOKAUPAN TAKANA

Handshake Finland Oy
Y: 2304112-0 alv. rek.
Alasintie 9, 90400 Oulu
Tilaukset 9-18: 075 328 5820

Yhteystiedot

AUTODUDE MYYMÄLÄ

Voit ostaa tuotteitamme myös Oulun Valostore-myymälästämme Alasintieltä. Sieltä voit myös noutaa tilaamasi tuotteet.

Katso lisätietoja

LIITY DUDEN TALLIIN JA HYÖDY!

Saat ilmoituksia merkittävistä uutuuksista, tuotteiden käyttövinkkejä, erikoistarjouksia ym. sähköpostiin parin viikon välein enimmäkseen kevät- ja kesäkaudella. Listalta voi erota koska vain.

Korkein luottoluokitus

Kauppalehden Menestyjä 2012-2022

Kaikki tarjoamamme Matkahuollon kuljetukset ovat hiilineutraaleja

Yrityksemme täyttää tilaajavastuulain edellyttämät velvoitteet (Vastuu Group)