Autodude
Pohjoismaiden #1 Suurin Autonhoitokauppa

Tilaukset: 075 328 5820 (09-16)

Myymälä auki: Ma-Pe 9-20, La 10-16

Raudanpoistoaineiden tutkimus

Lähes päivittäin kuulee/lukee kommentteja raudanpoistoaineista. Samaa ainetta eri purkissa ja hinta vain vaihtelee. Onko asia tosiaan näin yksiselitteinen? Selvittelin vähän asiaa ja tässä oma näkemys asiasta:

Suurin osa markkinoitten tuotteista sisältää useampaa kemiallista yhdistettä, mutta raudanpoistoon vaikuttavana aineena lähes poikkeuksetta on natriumtioglykolaatti (sodium thioglycolate, CAS:367-51-1).

Natriumtioglykolaattilla on loistavat pelkistysominaisuudet ja kyky muodostaa stabiileja metallikomplekseja erityisesti raudan kanssa. Tätä ominaisuutta käytetään hyväksi raudanpoistossa ja myös metallien puhdistamisessa.

Ns. raudanpoistossa tapahtuu reaktio, jossa natriumtioglykolaatti reagoi rautaionin kanssa (Fe 2+ = hieman vihreä/sininen ja vesiliukoinen. Fe 3+ = ruoste). Lopputulos on violettia ferrousglykolaattia, jossa on käytännössä raudanpoistoainetta, johon rauta on kiinnittynyt.

Sinänsä ”raudanpoistoreaktio” -menetelmä on aika yksinkertainen ja kaikilla raudanpoistoaineilla perusidea näyttäisi olevan sama. Natriumtioglykolaatin lisäksi raudanpoistoaineet sisältävät usein myös alkoholipohjaisia puhdistusaineita, mutta näiden tarkoitus on toimia ”pesuaineena” eli irroittaa vanteesta likaa ja myös reaktiosta muodostunutta violettia ferrousglykolaattia.

Seuraavaksi kaivoin esille ehkä neljän suosituimman raudanpoistoaineen käyttöturvallisuustiedotteet (MSDS) ja vertailin käyttöturvallisuustiedotteiden ilmoitettuja koostumuksia, konsentraatioita ja ainesosia. Johtuen resepteistä ja yrityssalaisuuksista tarkkoja pitoisuuksia ei saa/pysty julkaista.

=>AUTODUDEN RAUDANPOISTOAINEET<=

MSDS:ssä pitoisuudet ja ainesosat on ilmoitettu seuraavasti:

ValetPRO Dragons Breath

 • Natriumtioglykolaatti 10-30% (geelimäisyys)
 • Alkoholeja (CAS:68891-38-3) 1-10%
 • Butyyliglykolieetteriä 1-10%
 • Amideja 1-10%
 • Pinta-aktiivisia aineita <5%

Bilt Hamber Korrosol

 • Natriumtioglykolaatti 10-15%
 • Pinta-aktiivisia aineita <5%

PRO-Kleen Trolls Breath

 • Cocamide Diaethnolamine 1-10% (jos vettä 70%. ka. 5%)
 • Vettä 70-80%
 • Natriumtioglykolaatti 1-10% (jos vettä 70%. ka. 5%)
 • Natriumlauryylieetterisulfaatti 1-10% (jos vettä 70%. ka. 5%)
 • Kokamiinioksidi 1-10% (jos vettä 70%. ka. 5%)
 • Kokamidopropyylibetaiini 1-10% (jos vettä 70%. ka. 5%)
 • 2-Butoksietanoli 1-10% (jos vettä 70%. ka. 5%)

Sonax Xtreme -vannepesu

 • Natrium Tioglykolaatti 10-15%
 • Alkoholeja (CAS:126-92-1) <5%
 • Pinta-aktiivisia aineita <5%

Omien käyttökokemuksien mukaan (kymmeniä raudanpoistoaineita) Dragons Breath on osoittautunut todella tehokkaaksi ja siihen viittaa myös MSDS:n pitoisuudet (Toimii hyvin myös laimennettuna). Toinen mitä tulee käytettyä paljon erityisesti maalipinnalle on BH Korrosol (valmiiksi hieman nestemäisempää kuin Dragons Breath, joten suihkepullossa toimii paremmin). Yllättäen sekin MSDS-pitoisuuksilta kärkipäässä.

Näin insinöörinä tuo kemia ei tosin ole vahvinta osa-aluetta, joten mielellään kuulisin myös ”kemistien” kommentteja ko. asiaan. Tämän pohjalle ei ole tehty kovinkaan syvälle mennyttä tutkimusta (kromatografia, mvlr-mallit tms). Miten esimerkiksi eroaa kemiallinen- ja pintavaraukseen perustuva adsorptio ja onko amidi- tai sulfaattipohjaisilla aineilla minkälainen merkitys sen jälkeen kun rauta on pelkistynyt?

Oma lopputulos oli että samaa raudanpoistoainettahan kaikki ovat. Toiset vain sisältävät rautaa poistavaa ainetta enemmän ja toiset vähemmän. Samaan lopputulokseen pääsee todennäköisesti kaikilla, mutta reitti on eri.

-Petrus Saari, 27.7.2017, Facebookin Autonhoitoryhmässä


"Rivien välistä karkeasti tulkiten, Dragons Breath on siis tehokkain raudanpoistoaine mitä Petrus on ottanut tutkimuksessa esille. Näin ollen jos vaikka Dragons Breathia laimentaa, se muuttuukin yllättäen halvaksi. Tämä aine on myös duden suosittelema. Karkeasti ajateltuna sitä kestää laimentaa 1/2 veteen, jolloin se vielä pieksee monet markkinoilla olevat raudanpoistoaineet." - Dude

Vaivatonta ostamista

Voit maksaa verkkomaksulla, MobilePayllä, yleisimmillä luottokorteilla tai laskulla. Yrityksille toimitamme myös laskulla. Toimituskulut ovat kirjeellä 2,95 € ja paketeilla alk. 5,49 €. Toimitamme paketteja myös suoraan kotiin ja työpaikalle!

1 - 2 päivän pikatoimitus

Vakituinen henkilökuntamme käsittelee tilauksia koko ajan. Ark. klo 13 mennessä jätetyt tilaukset lähtevät Turun varastoltamme yleensä jo samana päivänä ja vastaanotat tuotteesi 1-2 vrk kuluttua.

100% tyytyväisyystakuu

Tilaa nyt ja tutustu rauhassa kotona tai työpaikalla, aidossa käyttöympäristössä. Voit palauttaa tai vaihtaa ilmaiseksi ilman selittelyjä. Rahat takaisin -tyytyväisyystakuu on voimassa 30 päivää ostoksesta. Turvallista ja huoletonta ostamista parhaimmillaan!

AUTONHOITOTUOTTEIDEN ASIANTUNTIJA PALVELUKSESSASI

Autonhoitokemikaalit kehittyvät jatkuvasti - niin myös tuotevalikoimamme. Etsimme ja testaamme uusia autonhoitotuotteita jatkuvasti löytääksemme niistä parhaimmat asiakkaillemme. AUTODUDE-verkkokaupasta löydät aina markkinoiden parhaat autonhoitotuotteet edulliseen hintaan. Tervetuloa ostoksille AUTODUDE-verkkokauppaan!

AUTODUDE.FI TARJOAA

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmaisen 30 vrk palautusoikeuden
 • Turvalliset maksutavat
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Edulliset toimitukset alk. 5,49 €
 • Ilmaisen toimituksen yli 120€ tilauksiin
 • Huom! "Toimitus Valitsemaasi Noutopisteeseen (MH)"

VERKKOKAUPAN TAKANA

Handshake Finland Oy
Y: 2304112-0 alv. rek.
Alasintie 9, 90400 Oulu
Tilaukset 9-18: 075 328 5820

Yhteystiedot

AUTODUDE MYYMÄLÄ

Voit ostaa tuotteitamme myös Oulun Valostore-myymälästämme Alasintieltä. Sieltä voit myös noutaa tilaamasi tuotteet.

Katso lisätietoja

LIITY DUDEN TALLIIN JA HYÖDY!

Saat ilmoituksia merkittävistä uutuuksista, tuotteiden käyttövinkkejä, erikoistarjouksia ym. sähköpostiin parin viikon välein enimmäkseen kevät- ja kesäkaudella. Listalta voi erota koska vain.

Korkein luottoluokitus

Kauppalehden Menestyjä 2012-2022

Kaikki tarjoamamme Matkahuollon kuljetukset ovat hiilineutraaleja

Yrityksemme täyttää tilaajavastuulain edellyttämät velvoitteet (Vastuu Group)