King Carthur
GYEON
ValetPRO
Soft99
Tokya
Collinite
Dr Dirt
Gtechniq
Padboys
Auto Finesse
Chemical Guys
Mothers
Solmaster
AUTOGLYM
Wheel Woolies
Bilt Hamber
Meguiars
MIRKA
Furniture Clinic
Korrek
Flex
Dodo Juice
Kränzle
Nanolex
Rupes
Kent
Tuf Shine
SONAX
MetroVac
Fresso
DETAIL GUARDZ
Macserien
Wunder-Baum
QUIXX
STP
Lasol
AVA
Numatic
Kärcher
Star Brite
BLO

Me olemme luottokelpoinen yritys Bisnode rating järjestelmän mukaan. Bisnode rating on automaattinen ja jatkuvapäivitteinen luottoluokitusjärjestelmä.

Toimituskulut alkaen:

5,49

 

Toimitus yli
120€ tilaukset:

0


Palautus (30pv):

0

Auto talvikuntoon - Näillä ohjeilla pidät auton maalipinnnat kunnossa yli talven

★ Huom! Mobiililla ABC:n valikko avautuu ylhäältä logon vierestä ≡

Auto talvikuntoon - Taistelu suomen ankaraa talvea vastaan

Suomen talvi on niin meille ihmisille, kuin erityisesti autoille rankkaa aikaa! Yleensä puhutaan vain autojen teknisestä puolesta mutta talven haastavat olosuhteet laittavat myös auton ulkokuoren todella kovalle rasitukselle. Talvella suuret lämpötilaerot, ilman kosteus sekä esimerkiksi tiesuola tuovat omat haasteensa. Ajattelimme kirjoittaa pienen artikkelin auton talvikuntoon laitosta sekä talven aikana auton maalipintaan kohdistuvasta käsittelystä.

Mitä talvi tekee autolle?

Auton peseminen ja maalipinnan suojaaminen on tärkeässä roolissa talven rankkoja olosuhteita vastaan. Jos auton pintaan jätetään likaa muhimaan talven yli pysyy kosteus liassa kiinni ja sehän aiheuttaa pidemmällä aikavälillä vauroita auton maali-/lakkapintaan.

Talvella etenkin tiepintojen suolaaminen edistää merkittävästi auton korroosiota eli suomeksi sanottuna ruostumistam sillä suolavesihän todistetusti edesauttaa tätä ikävää kemiallista reaktiota. Sen vuoksi kaikki auton pinnat tulisi suojata mahdollisimman hyvin kestävällä vahalla taikka pinnoitteella jolloin hyvin suuri osa liasta/kosteudesta poistuu itsestään maalipinnoilta sen hydrofobisuuden el hylkimisreaktion ansiosta.

Auton pinnoittamisella myös saavutetaan erittäin kova pinta jolloin esimerkiksi lumiharjan naarmut jäävät merkittävästi vähäisemmiksi. Lumien putsaaminen onkin toinen erittäin merkittävä asia mihin tulisi kiinnittää huomiota. Maalipinnat kun ovat keskimäärin kovasti herkkiä naarmuuntumiselle, joten lumien putsaamista maalipinnoilta tulisi harkita tarkkaan. Mieluummin jättää lumet kokonaan pyyhkimättä vaurioiden välttämiseksi. Huomioimisen arvoista toki on myös, että vahatulle eli hydrofobiselle / liukkaalle maalipinnalle ei kerry lunta tai jäätä niin helposti kuin vahaamattomalle maalipinnalle.

Kuinka selvitä talven olosuhteista?

Keväällä kun lumet sulavat ja autoa pääsee pesemään vihdoin kunnolla, valitettavan usein törmätään maalipinnan huonoon kuntoon. Lumiharja on tehnyt ikäviä jälkiä niin maalipinnalle kuin lasipinnoillekkin. Sekä huonolla pidolla olleen auton helmat ovat alkaneet kevään kiihtyessä kukkimaan.

Edellä mainittuja asioita voidaan estää ja hidastaa oikeaoppisella autonhoidolla. Auto olisi tärkeä pestä perusteellisesti ennen talven tuloa sekä suojata pinnat tarvittavilla aineilla. Ohjeet auton perusteelliseen pesuun ja vahaukseen löytyvät Autoduden Autonhoidon ABC:sta. Auton perusteellinen pesu talvea vasten ei ero millään tavalla keväällä suoritettavasta perusteellisesta pesusta. Katso Auton perusteellinen puhdistus

Mikä on hyvä vaha talveksi?

Talvella kun olosuhteet pesuun ja vahaamiseen eivä ole kovin suotuisat vahaksi tulisi valita mahdollisimman pitkäkestoinen vaha. Siinä missä keväällä tavoitellaan wetlookkia - mahdollisimman kiiltävää pintaa ja hienoa ulkonäköä talvella ensimmäiseksi tavoiteltavaksi ominaisuudeksi nousee maksimaalinen kesto. Parhaat autovahat kestävät ankariakin olosuhteita ja antavat parhaimmillaan suojaa pitkälle kevääseen asti. Tälläisia ovat esimerkiksi hybridivaha King Carthur Endurance ja synteettinen sealant Soft99 Fusso Coat.

Milloin?

Tee auton perusteellinen pesu ja pintojen suojaus mieluummin liian aikaisin kuin räntäsateessa liian myöhään!!! Sopiva aika riippuu täysin syksyn keleistä ja tarkkaa ajankohtaa on täten mahdotonta sanoa. Kun lämpötilat päiväsaikaan painuvat 10 lämpöasteen tuntumaan ei operaatiota enää kannata pitkittää.

Auton pesu talven aikana

Valitettava tosiasia on, että auton omatoimipesu talviaikaan ulkosalla on useimmissa tapauksissa vaikeaa / mahdotonta kylmien säiden vuoksi. Jos lämpötila kohoaa tilapäisesti esim. 10-plusasteeseen ei tilaisuutta kannata jättää käyttämättä vaan autonpesuvälineet kannattaa kaivaa esille samantien! Lämpötilan ollessa pakkasella tai nollan tuntumassa ei pesusta tule mitään veden jäätymisen vuoksi.

Useimmilla paikkakunnilla on nykyään autofiksaamoja jotka pesevät asiakkaiden autoja korvausta vastaan. Jos et voi pestä itse, käytä autoa tällaisessa palvelussa vähintään kuukauden välein talven aikana. Budjettivaihtoehto on pyytää pesijältä pelkkä esipesu PH-neutraalilla esipesuaineella ja perusteellinen painehuuhtelu päälle.

Auton voi talviaikaan pestä myös erityisessä TEE-SE-ITSE autonpesuhallissa. Tällaisia pesupaikkoja ei kuitenkaan ole käytettävissä kuin isoimmilla paikkakunnilla. Selvitä löytyykö lähialueeltasi tällaista lämmintä tilaa, joka solvetuu auton pesemiseen. Autoduden sivustostolta löytyy kartta Suomen TI-halleista. Kartta tosin ei välttämättä ole 100% täydellinen kattaus kaikista Suomessa sijaitsevista halleista.

Älä vie autoa huoltoaseman automaattipesuriin aikaisemmin esiteltyjen syiden vuoksi vaikka se pakkasten paukkuessa vaikuttaisikin houkuttelevalta vaihtoehdolta. Harjapesun käsittelyssä maalipinnalle aiheutetut haitat ovat helposti suuremmat kuin hyödyt. (Auton konepesu - Suositeltavaa vai ei?)

Ota kantaa ja kommentoi artikkelia

Ostajan edut

Vaivatonta ostamista

Voit maksaa verkkopankkitunnuksilla, yleisimmillä luottokorteilla ja laskulla. Toimituskulut ovat kirjeellä 2,95 € ja paketeilla alk. 5,49 €. Toimitamme paketteja myös suoraan kotiin ja työpaikoille.

1 - 2 päivän pikatoimitus

Vakituinen henkilökuntamme käsittelee tilauksia koko ajan. Ark. klo 13 mennessä jätetyt tilaukset lähtevät Turun varastoltamme yleensä jo samana päivänä ja vastaanotat tuotteesi 1-2 vrk kuluttua.

100% tyytyväisyystakuu

Tilaa nyt ja tutustu rauhassa kotona. Voit palauttaa tai vaihtaa ilmaiseksi. Rahat takaisin -tyytyväisyystakuu on voimassa 30 päivää ostoksesta. Turvallista ja huoletonta ostamista parhaimmillaan!